Ieder jaar spenderen de inwoner van Japan $200 biljoen aan verticale pinball machines genaamd Pachinko. Dat is 30 keer de jaarlijkse gokinkomsten van Las Vegas, het dubbele van de Japanse auto export en meer dan het volledige BBP (Bruto Binnenlands Product) van Nieuw-Zeeland (Chan, 2018).

In het hele land lokken 10.600 pachinkohallen, met rijen op rijen kleurrijke en flitsende machines, spelers. Het doel is om zoveel mogelijk metalen kogels in een gat in het midden te laten vallen. Door aan een enkel wiel te draaien wordt bepaalt hoe de kogels in de machine schieten, die vervolgens door een dicht woud van pinnen naar beneden vallen. Wanneer een kogel in het gat beland, wordt dit beloond met nog meer metalen kogels.

Gokken voor geld is illegaal in Japan (met alleen uitzonderingen voor weddenschappen op paardenraces en sommige autoraces). Maar desondanks werken pachinkohallen in een legaal grijs gebied. Pachinko-kogels kunnen niet direct worden ingewisseld voor geld in de pachinkohal zelf. De ballen worden ingewisseld voor prijzen of coupons, die ingewisseld kunnen worden voor contant geld op een locatie buiten de pachinkohal. Hierdoor wordt het officieel niet gezien als gokspel.

Aangepaste variant

Om van dit spel van gokspel naar een vaardigheidsspel te veranderen, heb ik een element aangepast. In de aangepaste variant van Pachinko, is het mogelijk om de cirkel met pinnen te draaien. Het gat in het midden blijft gefixeerd terwijl je het speelveld, door middel van een extra knop, 360 graden kan draaien. Zo kun je met de vallende kogels blijven spelen. Omdat de machine nog steeds verticaal staat, heb je (vanwege de zwaartekracht) gelimiteerd de tijd om het rad te draaien en de kogels in het juiste gat te krijgen. Hierdoor veranderd het van een geluksspel naar een spel waarbij je ”skills” nodig hebt. In de figuur 1 wordt getoond hoe je de cirkel kan bewegen.

Figuur 1 - Uitleg aangepaste variant pachinko machine
Figuur 1Uitleg aangepaste variant pachinko machine

Chan, T. F. (2018, 31 juli). Japan’s pinball gambling industry rakes in 30 times more cash than Las Vegas casinos. Geraadpleegd op 5 februari 2020, van https://www.businessinsider.com/what-is-pachinko-gambling-japan-2018-7?r=US&IR=T